MindMoves

De hoogsensitieve werknemer

HOME

PARTICULIEREN

COUNSELLING

COACHING

AD(H)D-COACHING

TRAINING

RIJANGST

HOOGSENSITIVITEIT

TARIEVEN

INFO

CONTACT

LINKS

 

De Amerikaanse psychologe Elaine N. Aron publiceerde in 1997 in de VS haar onderzoeksresultaten naar wat zij benoemt als ‘Hoog Sensitieve Personen’. Onder meer op basis van de onderzoeken van de psychiater Carl Jung en psycholoog dr. Jerome Kagan komt zij met het begrip ‘hoogsensitiviteit ’ . Andere benamingen die hiervoor worden gehanteerd zijn ‘hooggevoeligheid’ of de term die Aron gebruikt: ‘sensory-processing sensitivity’. Kort gezegd komen de uitkomsten van het onderzoek van Aron erop neer dat ongeveer 15 tot 20 % van de mensen als hoogsensitief kan worden beschouwd.

De hoogsensitieve werknemer
Hoog Sensitieve Personen (HSP’s) zijn in de regel toegewijde, loyale, consciëntieuze en harde werkers. Maar ook zijn ze vaak bescheiden en houden ze zich liever wat op de achtergrond.

Een hooggevoelig persoon (HSP) kan gevoeliger dan anderen zijn voor externe prikkels zoals licht, temperatuur en geluid. Al deze zaken kunnen invloed hebben op hun concentratie en prestaties.

HSP’s denken en verwachten vaak dat hun werk maar voor zich moet spreken, ze doen minder aan ‘zelfpromotie’, vallen daardoor minder snel op en kunnen bij promoties over worden geslagen.

Een HSP functioneert minder goed wanneer hij wordt geobserveerd en/of zijn prestaties worden geëvalueerd.

Een HSP legt veel druk op zichzelf om te presteren. Wanneer daar langdurig veel externe druk bij komt (door werk en / of privéomstandigheden) loopt hij het risico teveel van zichzelf te vergen, wat zich kan vertalen in gezondheidsklachten. Het risico van een uiteindelijke burnout ligt dan op de loer.

Counselling of (job-)coaching kan preventief of curatief worden ingezet wanneer zaken uw medewerker boven het hoofd groeien of dreigen te groeien.

Signalen kunnen zijn:

  • Prikkelbaar of kortaf zijn.
  • Vaker te laat komen.
  • Afspraken vergeten.
  • Vaker ziek melden (meestal kortdurend).
  • Fouten maken, slordigheid.

Copyright © 2013 MindMoves. Alle rechten voorbehouden.
Website ontwikkeld door Désirée van Golen